Inspiratie.                         

Inspiratie.


Hier vind je een overzicht van dingen die ons inspireren. Dit kan vanalles zijn, flimpjes, series, muziek, podcasts, boeken, artikelen, noem maar op. Het geeft je een indruk wat BWUZ maakt tot wat het is en waarom we doen wat we doen...

24- juli 2023

Terugkijken: Rob Harmeling bij de avondetappe over hun nieuwe wielierploeg, over dromen najagen en samenwerken vanuit passie en enthousiasme....

 

Prachtig verhaal van oud wielrenner Rob Harmeling tijdens de avondetappe (vanaf ca 35:30 minuten). Samen met Bas Tietema en een hele groep andere specialisten richtten ze een wielerploeg op met als doel om ooit onderdeel uit te maken van de Tour de France. Onrealistisch? Wellicht, maar wat ze verbindt is de droom, de gezamenlijke stip op de horizon. Tel daar bij op een enorme dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen. Wat ze sterk maakt als team? Iedereen in zijn waarde laten en datgene doen waar je hart en passie ligt. Dan is niet onmogelijk, zo blijkt.....

    
Klik op het icoontje om de uitzending terug te kijken!
 


2- mei 2023

ARTIKEL: Wat op aarde gaande is, is een mysterie dat ons begrip te boven gaat...

 

Interessant artikel in NRC over het feit dat individuen en organisaties te vaak, te veel verstrikt zitten in allerlei structuren, wetten en regeltjes. Vanaf jongs af aan worden we getraind om opeenvolgende rollen aan te nemen. In dit proces raken we steeds verder verwijderd van onze intrinsieke zingeving, met burn-outs en depressies als gevolg. De situatie is zelfs zo schrijnend, dat de schrijver van dit artikel iedereen een bijna dood ervaring toewenst om te ontdekken wat voor jou zingeving en waarde geeft aan het leven. Conclusie: Stel jezelf regelmatig deze vragen en maak keuzes die passen bij jouw identiteit, waarden en overtuigingen!   

    
Klik op het icoontje om het artikel te lezen!
 


29- maart 2023

ARTIKEL: Werknemers kunnen vaker therapie krijgen van de baas. Of moeten ze in therapie door de baas?

 

De werkstress neemt al jaren toe. Gemiddeld is ons werk is fysiek lichter geworden, maar mentaal zwaarder. Dit artikel zoomt in op de toenemende mate waarin werkgevers (online) psychologen inschakelen voor hun medewerkers. De kern van het verhaal: Medewerkers kunnen niet ''beter worden'' als ze terug moeten naar een systeem dat ziek is. Eerst kijken naar arbeid en organisatie, dan pas aan mensen sleutelen.

    

Klik op het icoontje om het artikel te lezen!
 


10- februari 2023

SERIE: Bureau Dupin, over de kracht van frisse blikken, samenwerken en kennis delen.


Bureau Dupin is een collectief van burgers die zich inzet om oude moordzaken op te lossen. Het is fascinerend om te zien hoe snel er nieuwe informatie wordt ontsloten en hoe snel er een teamspirit ontstaat omdat iedereen zich commiteert aan hetzelfde doel, namelijk het oplossen van de moordzaak. De kracht zit 'm in de samenwerking tussen diverse disciplines en invalshoeken: ''Samen denken we anders, weten we meer en komen we verder''.

    

Klik op het icoontje om de serie te checken!
 


27- januari 2023

DOCU: ''Het mooiste komt nu'' van Sticks, rapper en creatieve denker uit Zwolle.


Een vleugje Sticks zou het kunnen goed doen binnen veel bedrijven, namelijk zijn drang om voortdurend te transformeren. Een aantal quotes uit de docu: Begrens jezelf niet in je creativiteit en kies vaker voor iets dat niet veilig is.….Geef nieuwe ideeën écht de ruimte en conformeer het niet naar iets dat al bestaat….Speel zoveel mogelijk in op verandering…..Kies er actief voor om dingen aan te gaan, in plaats van dat je dingen je laat overkomen.

    

Klik op het icoontje om de docu te checken!
 


20- januari 2023

ARTIKEL: Een nieuw type leiderschap; niet meer autoritair en niet meer van bovenaf.


Veel van ons zijn er groot in geworden. De bekende ''dwingende'' omgeving die tegelijkertijd voorspelbaar en veilig is. Nu, meer dan ooit, is er een toenemende behoefte aan vrijheid. Vrijheid die vaak gepaard gaat met onzekerheid en minder comfortabel is. Hoe ziet deze transitie eruit? Paul Verhaeghe schijnt er zijn licht op in Trouw.

    

Klik op het icoontje om verder te lezen!
 


23- december 2022

ARTIKEL: Agile, een methode om sneller meer winst te maken? Nee!


Zo wordt wel vaak gedacht maar het gaat om veel meer. Het gaat om de waarde die jij als persoon wil toevoegen aan een organisatie, en de waarde die je als organisatie wil toevoegen aan de wereld: welk doel wil jij nastreven? Wat heb jij te brengen en hoe doe je dat op de beste manier? Aldus agile-expert Paul Takken. Lees meer over de essentie van Agile....

    

Klik op het icoontje om verder te lezen!
 


1- december 2022

ARTIKEL: Het champions league effect, een mythe?


Het kan je de laatste weken bijna niet zijn ontgaan, het presteren om champions league niveau......en wie in zo’n topklasse wil scoren, moet bestand zijn tegen stress, een harde werksfeer en schreeuwende leidinggevenden. Dat hoort er helaas bij, toch? Er is geen enkel bewijs dat zo’n harde, ‘noodzakelijke’ grensoverschrijdende afrekencultuur topprestaties voortbrengt. Kaya Bouma en Margriet Oostveen gaan er in een artikel in de Volkskrant dieper op in.

    

Klik op het icoontje om verder te lezen!
 
21- oktober 2022

ARTIKEL: Wel bevinden en presteren gaan samen. Ook op de werkvloer!


Gregory Sedoc ging in zijn commentaren tijdens het EK atletiek in augustus 2022 uitgebreid in op het welzijn van de atleet. Volgens Sedoc is het welzijn van de atleet altijd belangrijker dan een medaille. Het prestatieniveau gaat bij een goede psychische gezondheid altijd omhoog zeker over het geheel van de sportieve carrière.

    

Klik op het icoontje om verder te lezen!
 
https://www.volkskrant.nl/werken/ontevreden-over-je-baas-of-collega-s-zo-pak-je-de-regie-over-je-werkende-leven~b37a1e21/#:~:text=Zo%20pak%20je%20de%20regie%20over%20je%20werkende%20leven,-Neem%20zelf%20de&text=De%20collega%20die%20nooit%20op,je%20zelf%20de%20regie%20neemt.

17- augustus 2022

ARTIKEL: Wat doe jij als er iets mis gaat? Klagen en wijzen naar anderen, of neem je zelf de regie?


Artikel uit de volkskrant waarin een aantal herkenbare situaties worden geschetst. Wijzen naar anderen als er iets fout gaat. Waarom is dit vaak onze reflex? En hoe zouden we dit anders kunnen doen? Waar het op neer komt: Zelf regie en verantwoordelijkheid nemen over de situatie, ook al ligt dit buiten je comfortzone! Ook zitten er een aantal interessante verwijzingen in het artikel.....

 

 Klik op het icoontje voor de link!
 
21- juni 2022

PODCAST: OERsterk  

Wat is de kracht van de natuur en in hoeverre zijn wij in ons dagelijks leven nog verbonden met de natuur? Het heeft ons veel te bieden en we maken er eigenlijk maar weinig gebruik van, daar komt het eigenlijk op neer..... Verder komen onder andere over persoonlijke ontwikkeling en de zoektocht naar je eigen identiteit & missie aan bod. Waar je dagelijks mee bezig bent, is dat eigenlijk wel wat je wil?

    

Klik op het icoontje voor de link!
 
https://www.npostart.nl/wintergasten-yuval-noah-harari/22-02-2022/WO_VPRO_16821808?st=premium

15- maart 2022

TERUGKIJKEN: Wintergasten - Yuval Noah Harari -

Interessant interview waarin Harari zijn visie geeft over de evolutie, de huidige maatschappij maar ook de toekomst en de rol die kunstmatige intelligentie hierin zal gaan spelen. Wat is de virtuele realiteit en in hoeverre leven we daar eigenlijk al in? Daarbij vanaf min 35 een interessant onderdeeldeel over persoonlijheid en identiteit. Kortom; Zeer interessante inzichten en het bekijken meer dan waard!  

 

 Klik op het icoontje voor de link!
 
https://www.rtl.nl/programma/5275862/better-ever

15- feb 2022

TERUGKIJKEN: Better than ever

Tof programma waarin oud-deelnemers van talentenjachten centraal staan. Ze vertellen over hun carrières, over het hoe en waarom achter de keuzes die ze hebben gemaakt en natuurlijk over de pieken en dalen die ze hebben doorgemaakt. Kortom; Een programma dat barst van de loopbaanvragen. Wat blijkt vaak? Het succes en de goede vibe komt vaak vanzelf als je iets doet dat echt bij je past.....

    

Klik op het icoontje voor de link!
 
28- jan 2022

ARTIKEL: Fitte werknemers zijn van grote meerwaarde. Hoe ondersteun je hen hierin?

Wat is de ROI als je investeert in de leefstijl en fitheid van je medewerkers? Er zijn veel facetten van invloed en resultaten zijn niet altijd hard te maken. Een voorspelling doen als het gaat over gedragsverandering blijkt een lastige. Een ding is echter duidelijk: De investering betaalt zich dubbel en dwars terug, zo onderstreept ook dit artikel....  

Klik op het icoontje voor de link!

https://www.npostart.nl/kamp-van-koningsbrugge/28-11-2020/AT_2154350

13- jan 2022

TERUGKIJKEN: Kamp van Koningsbrugge (seizoen 1 afl 5)

Letterlijk een ''harde les'' over het functioneren in een team onder extreme omtstandigheden. De onderlinge verhoudingen in het team worden inzichtelijk gemaakt d.m.v. een sociogram; Een schematische weergave van de sociale verbindingen en relaties in een team. Fragment is te zien vanaf minuut 13:00 maar de gehele serie is de moeite waard!

 

Klik op het icoontje voor de link!
 
https://www.youtube.com/watch?v=GUTM8xnh7DM&ab_channel=VrijeDenkers

22- dec 2021

KORT FILMPJE: Doen is de beste manier van denken

Treffend en herkenbaar filmpje over hoe ons vermogen om creatief te denken aan verandering onderhevig is in de loop der jaren.......

    

Klik op het icoontje voor de link!
 
14- dec 2021

ARTIKEL: Werkgever kijkt verder dan diploma: ‘Hoogopgeleid zijn is niet meer genoeg’

Wellicht oud nieuws voor sommigen, desondanks mooi dat deze trend nu ook het podium krijgt dat het verdient.....

Op de arbeidsmarkt is een stille revolutie gaande: niet langer diploma’s, maar vaardigheden zetten de toon. Starters biedt het kansen, werkenden moeten aan de bak.

Klik op het icoontje voor de link!

9- dec 2021

THEORIE: Zelfdeterminatietheorie, hoe is jouw balans?

Een invalshoek die vaak terugkomt in de werkwijze van BWUZ. Volgens de theorie wordt intrinsieke motivatie gevormd door 3 basisbehoeften die ieder mens heeft, namelijk: competentie, autonomie en verbondenheid.

Klik op het icoontje voor de link!
30-nov 2021

THEORIE: Johari venster

BWUZ gebruikt het Johari venster ter verbetering van zelfbewustzijn, communicatie en het functioneren een teamverband. We proberen hierbij met name inzicht te geven in de onderste zijde het vierkant, namelijk onbekend en verborgen. En echt: Bijna iedereen heeft ze, die blinde vlekken!  

Klik op het icoontje voor de link!
19-nov 2021

BOEK: Socrates op sneakers

We praten liever dan dat we luisteren en we geven liever een mening dan dat we een vraag stellen. De vraag zorgt voor connectie tussen mensen terwijl een mening vaak zorgt voor polarisatie en verdeeldheid. Toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie.... Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek? Hoe je dit aanpakt lees je in dit boek!

 

 

Klik op het icoontje voor de link!

 

11-nov 2021

PODCAST: 100% inspiratie podcast - INTENS 237 -

Interessante podcast over werk, ondernemen en de zoektocht naar zakelijk succes die eigenlijk een zoektocht naar jezelf blijkt te zijn......

Klik op het icoontje voor de link!
3-nov 2021

MUZIEK: Iedereenzaam van Fresku

Een diepgaande en persoonlijke rap van Fresku. Of is het poëzie, een gedicht? Over de rol van social media en de ''leegte'' die kan ontstaan wanneer je het leven van een ander wilt leiden......

    

Klik op het icoontje voor de link!
 
29-okt 2021

KORT FILMPJE: 5 apen in een kooi (metafoor organisatiecultuur)

Korte, eenvoudige en grappige metafoor over hoe een organisatiecultuur totstand komt en soms ook in stand gehouden wordt. Voor wie zijn de apen in de kooi herkenbaar? Of heb je misschien zelf wel eens zo'n verfrissende bak water over je hoofd gehad?

    

Klik op het icoontje voor de link!
 
26-okt 2021

PODCAST: EFFE RELATIVEREN - over het systeem, verbinding en vrijheid -

Interessant gesprek over wat vrijheid nu echt is en welke positieve/negatieve rol onafhankelijkheid hierin speelt. Je vrijheid creëren door je te commiteren en gericht te kiezen voor wat écht bij jou past en wat jij écht wil.....   

Klik op het icoontje voor de link!